Polkadot har fått stor uppmärksamhet i blockchain-miljöområdet. Många projekt har nu genomförts på Polkadot.

I vår föregående artikel, vi utforskade Polkadot-arkitekturen. I den här artikeln kommer vi att se några av de berömda projekten på Polkadot-nätverket.

Men vad är orsakerna bakom nätverket som får så mycket uppmärksamhet? Låt oss titta på fördelarna med Polkadot-nätverket.

Fördelar med Polkadot

Som vi redan har nämnt består Polkadot-nätverket av ett stort antal heterogena blockchain-skärvor som kallas parachains. Dessa fallskärmar ansvarar för att utföra de viktigaste transaktionerna och aktiviteterna i nätverket, och den här funktionen erbjuder följande fördelar:

 • Parachains stöder parallella transaktioner och hjälper till att uppnå skalbarhet i Polkadot-systemet.
 • Optimerad för specifika användningsfall.
 • Erbjuder snabbare transaktionshastigheter.
 • Samma säkerhetsnivå som för en reläkedja.

Förutom de ovannämnda fördelarna erbjuder Polkadot också några fler verktyg och applikationer som projekt kan använda. Men innan det kommer vi att förstå vad betyder Substrate och vilken roll Substrate har i Polkadot-nätverket.

Vad är substrat

Du kanske har hört talas om termen Substrate flera gånger om du följer Polkadots utveckling.

Ett underlag är en öppen källkod, skalbar och modulär ram för byggstenar. Den levereras med allt du behöver för att bygga din blockchain.

Du kan hitta många återanvändbara komponenter som kallas rampallar eller Substrates pallar som gör det möjligt att anpassa logiska implementeringar beroende på kraven.

Den är byggd på Rust-programmeringsspråket och möjliggör enkel, säker och snabb utveckling av blockchain-kod.

Underlagsverktyg

Substratet levereras med en uppsättning verktyg som man kan använda.

Polkadot-nätverk

Polkadot Telemetry Service

De Polkadot Telemetry Service visar nätverksinformationen, vilket betyder vilka noder som kör kedjan, vilka programversioner de kör, synkroniseringsstatus och plats.

Sidan Telemetry Service ser ut så här.

Polkadot Network

Polkabot

Polkabot är en utdragbar chatbot som vet hur man pratar både på Matrix.org (öppet nätverk för säker, decentraliserad kommunikation, vilket gör det möjligt för användare (eller bots) att kommunicera med varandra) och Polkadot-nätverk. Användare kan skapa anpassade bot-plugins. Läs länken här för mer information.

Polkadot Network

Polkascan

Polkascan är en blockchain-utforskare för Polkadot, Kusama och andra relaterade kedjor.

Polkadot Network

Polkawallet

Polkawallet är en plånbok för Polkadot-tillgångar.

Projekt baserade på PolkaDot

Du kan se listan över projekt byggda på Polkadot genom att besöka PolkaProject-webbplats.

Polkadot Network

Vid tidpunkten för publiceringen är det totalt 347 projekt som bygger på Polkadot. Av dessa 347 projekt är 111 projekt byggda på Substrate, och resten är på verktyg, plånbok, infrastruktur, utvecklare, validerare, utforskare, forum, workshops, dApp, etc.

Du kanske hittar några av projekten härstammar från Ethereum blockchain men har nu implementerats på Polkadot, förutom Ethereum.

Vi kommer att se några anmärkningsvärda projekt byggda på olika delar av Polkadot-plattformen.

Smart kontrakt

Du kan se följande projekt listade under smarta kontrakt.

Polkadot Network

 1. Månstråle

Moonbeam är en decentraliserad, tillståndslös och Ethereum-kompatibel smart kontraktsplattform som möjliggör skapande av interoperabla applikationer. Med Moonbeam kan du enkelt bygga dApps på Polkadot och integrera dem med andra blockkedjor, inklusive Bitcoin och Ethereum. För att göra den kompatibel med den befintliga Ethereum-utvecklarens verktygskedja och nätverk stöder den en fullständig EVM-implementering, ett Web3-kompatibelt API och broar som ansluter Moonbeam till befintliga Ethereum-nätverk. Detta gör det möjligt för utvecklare att distribuera befintliga Solidity-smarta kontrakt och dApp frontends till Moonbeam med minimala förändringar.

Månstråle kommer också att vara en fallskärm i Polkadot-nätverket. Detta ger extra säkerhet från Polkadot-reläkedjan och även applikationerna kommer att kunna integreras med andra kedjor som är anslutna till Polkadot (när den funktionen är tillgänglig på Polkadot).

Moonbeam-plattformen riktar sig för närvarande mot Q2 2021 som ska lanseras den Polkadot. Den kommer att lanseras i Kusama under Q1 2021.

 1. Edgeware

Edgeware är en kedjestyrd, nominerad proof-of-stake (PoS) blockchain-baserad, högpresterande, självuppgraderande WASM smart kontraktsplattform i Polkadot-ekosystemet.

Detta projekt syftar till att skapa effektiva runtime governance-lösningar för blockchain-plattformar. Edgeware-intressenter kan använda ett omröstningssystem i kedjan för att rösta för att uppgradera nätverket, vilket görs genom att noderna automatiskt laddar ner en ny version under körning och sedan uppgraderar nätverket. Det syftar också till att lösa skalbarhetsproblemet genom att anta en annan arkitektur.

Edgeware lanserades i februari 2020 som den första smarta kontraktskedjan med en levande mainnet. Nätverket har övergått genom tre on-chain uppgraderingar.

 1. Kulupu

Kulupu är ett självuppdaterande och självstyrt blockchain-system, som använder proof-of-work som sin konsensusmotor. Den är byggd med Substrate-ramverket. Det är en av de första blockkedjorna som kombinerar en proof of-work-konsensusmotor med gaffeltruckuppgraderingar.

Projektet lanserades i september 2019, med 0 mynt i sitt ursprung. Det sänder sedan ut 1 KLP per sekund till gruvarbetare fram till idag.

Kulupu innehåller flera unika funktioner:

 • Kedjestyrning och gaffeltruckuppgradering
 • Ingen pre-gruva
 • Censurbeständig, tillgänglig för alla, peer-to-peer och tillståndslös
 • ASIC-resistent
 • Interoperabilitet med Polkadot
 • Signerad gruvdrift och blockeringsbelöning
Data

Polkadot Network

OriginTrail

OriginTrail är en decentraliserad öppen källkodslösning som syftar till att utveckla ett ekosystem för dataförbindelse mellan olika intressenter i flera organisationers leveranskedjor. Med detta motiv fokuserar plattformen på den oändliga skalningen av data som kan delas både offentligt och privat.

OriginTrail kommer att stödja universellt datautbyte (interoperabilitet) genom att ansluta äldre IT-system (interconnectivity) och säkerställa datainmutabilitet genom att använda blockchain-tekniken (integritet) med att upprätthålla en konsensusmekanism för att säkerställa dataintegritet.

OriginTrail-lösningens första version används för närvarande i livsmedelsindustrin. Projektet planerar att komma med en mer öppen källkodslösning som kommer att vara lämplig för alla produktförsörjningskedjor, såsom bil, konsumtionsvaror, läkemedel etc.

Ocean Protocol

Ocean Protocol är en blockchain-baserad datadelningsplattform som ansluter alla datakällor, dvs individer, industrier, startups, regeringar och data- och AI-experter. Protokollet erbjuder säker och transparent datadelning utan geografiska gränser och tillåter vem som helst att bygga datatjänster och marknadsplatser ovanpå.

De protokoll syftar till att låsa upp data, särskilt för AI-användningsfall. Den fokuserar främst på dataskalning och möjliggör en säker och säker marknadsplats för data.

Den lagrar metadata, länkar till data och består av ett ramverk som definierar autentisering och integritet baserat på tillgängliga bevis och kan fungera som ett verifierbart serviceavtal samt ha verktygssatser för prissättning.

För att bygga sitt kärnprotokoll har Ocean Protocol Foundation kontrakterat

Ocean Protocol

Ocean Protocol är en blockchain-baserad datadelningsplattform som ansluter alla datakällor, dvs individer, industrier, startups, regeringar och data- och AI-experter. Protokollet erbjuder säker och transparent datadelning utan geografiska gränser och tillåter vem som helst att bygga datatjänster och marknadsplatser ovanpå.

De protokoll syftar till att låsa upp data, särskilt för AI-användningsfall. Det fokuserar främst på dataskalning och möjliggör en säker och säker marknadsplats för data.

Den lagrar metadata, länkar till data och består av ett ramverk som definierar autentisering och integritet baserat på tillgängliga bevis och kan fungera som ett verifierbart serviceavtal, samt ha verktygssatser för prissättning.

För att bygga sitt kärnprotokoll har Ocean Protocol Foundation kontrakterat BigchainDB. Det har också kontrakterat BigchainDB att bygga sitt nätverk, marknadsföring och samhällsaktiviteter.

I nästa del kommer vi att utforska några fler projekt på Polkadot-nätverket.

Resurser: Polkadot Wiki

Läs mer: Så här får du tillgång till WazirX från Binance Exchange – del VIISource link