Tack vare Decentralized Finance (DeFi) börjar krypto äntligen verkligen spela ut sina styrkor. En av de viktigaste visionerna i blockchain-samhället är att genom att ta bort alla centraliserade mellanhänder i finansiella produkter, såsom lån, derivat eller försäkringar, kan vi bygga ett mer demokratiskt finansiellt system som fördelar värde mellan alla deltagande viktiga intressenter.

Med den nuvarande ökningen av intresse för DeFi börjar denna sektor av krypto- och blockchain-teknik dyka upp som ett alternativ till det traditionella finansiella systemet och kan under de kommande åren ersätta centraliserad finansiering helt. Vi ser verkligen början på något fantastiskt.

Men om du har följt utvecklingen inom DeFi-sektorn de senaste veckorna har du troligen hört samma historia om och om igen. Varannan dag eller så finns det en ny plattform där du kan låna ut kryptotoken, ta ett lån eller placera befintliga tokens för att tjäna någon annan ”värdelös” verktygstoken som används för styrning.

Intressant är att några av dessa “värdelösa” styrningstoken har lyckats samla in hundratals dollar i marknadsvärde. Detta borde dock inte vara så förvånande, eftersom investerare också kommer att spendera en hel del pengar för att få ta del av vad de investerar på DeFi-plattformarna de ger likviditet till.

När det gäller ekonomi pågår det dock inte mycket innovation just nu. De flesta aktiviteter i DeFi kretsar fortfarande kring överkollaterade lån och tillhandahållande av likviditet till DEX. Det finns första tillvägagångssätt för decentraliserade försäkringar, derivat och syntetiska tillgångar, men det finns fortfarande en lång väg att gå tills DeFi kommer att bli en seriös konkurrent till det traditionella, centraliserade finansiella systemet.

I slutändan kommer det att komma till ekonomer och andra finansiella experter att skapa de decentraliserade lösningarna som försöker störa den centraliserade finansvärlden. Finansiella pionjärer har dock vanligtvis lite kunskap om programmering. På samma sätt tänker programmerare vanligtvis i en rak logik för att genomföra sina idéer. Ekonomiskt innebär detta inte mycket innovation.

Av den anledningen ser vi DeFi-projekt skjuter upp från marken till vänster och höger, men de drar alltid ut samma gamla kastanjer för utlåning och likviditetsbrytning, som uppmuntras av någon ny styrelse. Sammantaget tillför detta inte mycket värde till den framväxande DeFi-sektorn. Det är uppenbart att ett betydande hinder att övervinna är det faktum att den nuvarande DeFi-infrastrukturen är för komplex för snabb användning av sofistikerade DeFi-produkter.

Vad DeFi behöver är en enkel lösning för att skapa komplex transaktionslogik utan komplikationerna med smart kontraktutveckling. Detta skulle inte bara sänka barriären för finansiella pionjärer att leva upp sina visioner, men det skulle också minska risken för förluster till omogna och pooliga granskade smarta kontrakt.

DeFi-projektet Dfinansiering arbetar på en plattform som omvandlar naturligt språk till denna transaktionslogik. När det är helt distribuerat kan detta göra det möjligt att skapa decentraliserade finansiella instrument genom att bara skriva in engelska meningar, som sedan automatiskt översätts till kod baserat på Libras smarta kontraktspråk Move.

Även om detta utan tvekan är en gigantisk uppgift, är omvänd-engineering smart kontraktskod till naturligt språk jämförbar lättare. Nyligen har Dfinance släppt Move Unscrambler, vilket kan göra just det. Som ett exempel, i deras blogginlägg DFinance presenterar den här funktionen och visar att Move Unscrambler kan göra detta:

In i detta:

Genom att göra smarta kontrakt mer läsbara hjälper detta både till koddokumentation och smart kontraktsgranskning. I ett nästa steg kommer Dfinance att arbeta med den ojämnt svårare uppgiften att konvertera naturligt språk till smart kontraktskod.

Omkring deras naturliga språkbearbetningsverktyg bygger Dfinance en hel DeFi-infrastruktur, inklusive ett Proof of Stake blockchain baserat på Tendermint BFT-konsensus, en oracle-lösning och paritetsbroar som gör Dfinance-ekosystemet kompatibelt med andra blockchain-nätverk.

I augusti 2020 har Dfinance släppt version 0.6 av deras testnät med smeknamnet Balthier, vilket möjliggjorde satsnings- och delegeringslogiken för deras testnet-protokoll. Med detta är utvecklingsgruppen bakom projektet för närvarande väl i schema för deras lansering i november.

Som förberedelse inför lanseringen av mainnet, Dfinansiering har startat ett belöningsprogram som gör det möjligt för intresserade användare att tjäna sin del av 125 000 Dfinance-mynt genom olika marknadsförings- och tekniska aktiviteter. Till exempel kan du redan beskriva dina ekonomiska idéer som du vill bygga på plattformen och tjäna en belöning. Du kan sedan testa hur plattformen bearbetar din idé när språknivån på hög nivå släpps i oktober.

På den tekniska sidan kan du tjäna belöningar genom att fylla i ett antal programmeringsutmaningar och komma igång med att utveckla Dfinance-ekosystemet och Move-programmeringsspråket i samma andetag.

För närvarande är det inte helt klart hur den naturliga språkbehandlingen i slutändan kommer att se ut och vad den kommer att kunna, men för både tekniker och icke-tekniker som är intresserade av DeFi kommer DFinance verkligen att vara ett intressant projekt att titta på.

DeFi kan vid någon tidpunkt ersätta det traditionella finansiella systemet, men vi måste ta med fler finansiella experter i rymden. Just nu har vi mestadels utvecklare och även om de bygger intressanta ekonomiska primitiver måste vi ge finanspolitiker och ekonomer möjlighet att bygga finansiella instrument för att förbättra takten på innovation.

Source link