Priset på eter, världens näst mest värdefulla kryptovaluta, har nått nya toppar inför en stor uppgradering av dess underliggande plattform, Ethereum. Ether värderas för närvarande till något runt 500 miljarder USD (363 miljarder pund) totalt. Det är fortfarande mindre än hälften av värdet på den mest populära kryptovalutan, bitcoin.

Men kan denna förbättring, som är ett kritiskt steg mot en mycket grönare och snabbare version av det nuvarande systemet, driva Ethereum till toppen av internets plattformsrankning?

Till att börja med är det viktigt att förstå skillnaderna mellan bitcoin och Ethereum. Bitcoin är en digital valuta som tillåter användare att överföra pengar till varandra utan att behöva använda banker. Den är baserad på blockchain-teknologi, som är en online-reskontra där transaktioner verifieras och registreras av ett decentraliserat nätverk av datorer som kallas validatorer.

Validatorer kompenseras för sina ansträngningar genom att skaffa nyskapade bitcoins, en process som kallas “min”. För att lägga till överklagandet är bitcoin ganska sällsynt: det finns bara cirka 18 miljoner mynt i omlopp, och protokollet säger att det aldrig kan bli mer än 21 miljoner.

Bitcoin vs. Ether i termer av totalt värde (marknadsvärde)

Ether är jämförbart med bitcoin genom att det fungerar på ett liknande sätt, men det är inte samma sak. Det är en mjukvaruplattform med öppen källkod som utvecklare använder för att skapa tusentals blockchain-baserade appar över hela världen för att köpa bitcoin i Dubai

Detta innebär att alla dessa applikationer kan köras oberoende av ett företags kontroll. Kryptovalutabörser, försäkringssystem och nya typer av spel är bara några exempel. Ether är jämförbart med bitcoin genom att det fungerar på ett liknande sätt, men det är inte samma sak. Det är en mjukvaruplattform med öppen källkod som utvecklare använder för att skapa tusentals blockkedjebaserade appar över hela världen.

Smarta kontrakt, som är automatiserade avtal som säkerställer att pengar och tillgångar byter ägare när specifika kriterier uppfylls, är plattformens hjärta. Eter används i alla transaktioner på nätverket, och sajtens framgång är anledningen till att eter har varit den näst största kryptovalutan bakom bitcoin under de senaste åren. Det faktum att eter driver plattformen – det kallas till och med “gaskostnader” – ger den en användbarhet och inneboende värde som bitcoin saknar.

Validatorer ger störst prioritet till dem som är redo att betala mest för sina transaktioner. Till exempel kostar den typiska transaktionen på kryptobörs Uniswap ungefär 44 USD i gasavgifter i skrivande stund.

Bitcoin har liknande trängselsvårigheter, som dess utvecklare försöker lösa genom att lägga till appar som Lightning till mixen, som erbjuder snabbare transaktionshastigheter.

Bitcoin förbrukar för närvarande lika mycket energi som Filippinerna, medan förespråkarna hävdar att det mesta av denna energi annars skulle slösas bort – till exempel oljeriggar som bränner naturgas eftersom det är olönsamt att sälja den. Förespråkarna påpekar också att nätet gradvis övergår till att använda mycket mer förnybar energi.

Ethereum 2.0 och möjligheten att det tar ner Bitcoin

Hur som helst kommer att skapa en ethereum 2.0 att övervinna dessa problem genom att byta plattformens valideringsmetod från “bevis på arbete” till “bevis på insats.” Utan att gå in på för mycket detaljer är proof of work ett protokoll där alla validerare försöker lösa svåra ekvationer för att fastställa giltigheten av varje föreslagen transaktion. Eftersom systemet väljer en validator slumpmässigt för att bekräfta varje transaktion, behöver alla validatorer inte utföra denna kraftkrävande uppgift med bevis på insats.

Det bör också ta itu med frågan om gaspriser genom att öka plattformens bearbetningskapacitet från 30 till möjligen 100 000 transaktioner per sekund, samt möjliggöra mer sofistikerade smarta kontrakt än tidigare för att sälja bitcoin i Dubai.

Det kommer att vara fascinerande att observera hur allt detta påverkar priset på eter i förhållande till de så kallade “eth killers” i upptakten till enandet av Ethereums två blockkedjor.

Men i slutet av dagen är frågan vad detta betyder för bitcoin. Bit coiners skulle hävda att deras protokoll är mer decentraliserat än bevis på insats, och att de har fördelen av att vara det kryptovarumärke som investerare är mest bekväma med att riskera sina pengar.

Frågan är om dessa fördelar balanseras av det faktum att Ethereum 2.0 har bättre miljömässiga referenser och kan behandla fler transaktioner. Bitcoin värderas för närvarande ungefär dubbelt så mycket som eter, även om det har diskuterats en “flipping” där eter tar om bitcoin. Är det möjligt att det händer 2022? Det kommer att bli spännande att se vad som händer nu när bitcoins hegemoni är på spel.Source link