Mitt i det växande kaoset inom DeFi-ekosystemet lanserades en relativt okänd plattform som heter SushiSwap i augusti 2020. En serie chockerande händelser utvecklades under de närmaste veckorna där människor såg DeFis mörka sida. Vi har turen att det inte fanns någon exitbedrägeri och användarna tappade inte pengar.

Det fanns röda flaggor i flera steg av framstegen med SushiSwap. I den här artikeln kommer vi att förklara hur man identifierar sådana röda flaggor för mer riskfyllda projekt. Vi ger dig också vår åsikt om hur man behöver närma sig DeFi.

Vad är SushiSwap?

SushiSwap är en gaffel av Uniswap. Det förde in konceptet med community-driven Automated Market Making (AMM). Protokollet tilldelar 0,25% direkt till likviditetsleverantören (LP) och konverterar ytterligare 0,05% till SUSHI och distribuerar det till SUSHI-tokeninnehavarna. SUSHI-tokens kan bara präglas genom att tillföra likviditet till SushiSwap-pooler. Sedan starten, lovade den anonyma grundaren (@NomiChef) att SushiSwap kommer att ha en rättvis fördelning.

Red-Flag: SushiSwap hade en stor röd flagga under lanseringen. Grundaren, @NomiChef, var anonym. Hans Twitter-konto avslöjade ingen historisk bakgrund som kan visa hans trovärdighet. Detta står i stor kontrast till populära utvecklare som Andre Cronje.

Gemenskapsdriven

SushiSwap är decentraliserat och samhällsstyrt. För att säkerställa projektets långsiktiga lönsamhet avsätts 10% av varje SUSHI som myntas för att finansiera utveckling och framtida iterationer. Detta inkluderar smarta kontraktsuppgraderingar och frontend-stöd för enkel användning. Det finns ingen VC, bara samhällsfonden.

Distribution

När SUSHI-distributionen började började folk skörda SUSHI. De lade den i SUSHI-ETH Uniswap-poolen och satte in LP-tokens i MasterChef-kontraktet.

Röd flagga: SushiSwap gjorde det mycket tydligt att detta är ett experimentellt projekt. Deras smarta kontrakt granskades inte.

Hög profil pooler

SushiSwap var en omedelbar hit. Projekt som Band Protocol tillförde likviditet. Band Protocol var den första Uniswap-poolen som hade mer än 50% av sina totala LP-tokens. Detta var värd 1,3 miljoner dollar i likviditet.

Notera: Att blint följa högprofilerade rörelser kan ofta vara vilseledande. Ofta har de en annan agenda. Gör din egen forskning.

Omedelbar prestanda

I slutet av augusti hade SushiSwap ett totalt värde låst (TVL) på ~ 150 miljoner dollar.

SushiSwap lovade ett 10X incitament för de första 100.000 blocken. SushiSwap nämnde också att sådana avkastningar bara kommer att leva i ungefär två veckor.

Röd flagga: Sådana höga avkastningar är inte hållbara. Någon kommer att förlora pengar för andra att vinna. I avkastningsodling dumpar de tidiga vinsterna de senare jordbrukarna. Så när ett experiment blir en riktig produkt har priset redan dumpats.

Revisionsförfrågningar

Vid denna tidpunkt begärde SushiSwap en granskning.

FTX-jordbruk

Ange FTX. Vid den här tiden blev FTX den största SUSHI-jordbrukaren. Det bidrog med $ 31 miljoner i likviditet.

Röd flagga: Det fanns farhågor om att FTX odlade SUSHI för att kontrollera Sushiswap.

Omröstning utanför kedjan

Omröstning utanför kedjan började några dagar efter den första lanseringen.

Röd flagga: Det ska nämnas att SUSHI hittills inte hade styrningsegenskaper. Det uppförde sig som ett pengar som myntar utan ordentligt nytta.

Quantstamp-granskningsresultat

Quantstamp publicerade sitt revisionsresultat i början av september. Det fanns inga kritiska eller höga svårighetsproblem.

FTX-förslaget

FTX föreslog en bro mellan Ethereum och Solana. Grunden för detta förslag var:

  • Sushi-communityn bygger upp stöd för Sushiswap på Solana
  • Betala sushi-belöningar till både Ethereum och Solana / Serum-baserad Sushiswap

Ett detaljerat dokument finns här.

@NomiChef uttryckt intresse i förslaget. Medan driftskompatibilitet såg ut som rätt väg framåt, väckte FTXs engagemang allvarliga bekymmer över vem som kontrollerar.

Överföring av administratörskontroll

Plötsligt meddelade @NomiChef överföringen av administratörskontroll av MasterChef och dev-adress till en multisig-adress bakom en tidlås.

Kolla in vår video om incidenten.

Sälj utvecklarfond

Detta var den ultimata chocken! @NomiChef sålde sin tilldelning av SUSHI från utvecklarfonden! Det uppstod enorm upprördhet och prat om en utgångsbedrägeri. Folk skyllde @NomiChef för att ha förlorat förtroendet för hans symbol.

@NomiChef motiverade försäljningen genom att säga att han slutade bry sig om priset och kommer att fokusera på det tekniska i adminmigrationen. Han jämförde situationen med vad Charlie Lee gjorde med Litecoin. @NomiChef tyckte att hans bidrag motiverade försäljningen. han sa, ”Folk frågade om jag lämnade bluff. Jag gjorde inte. Jag är fortfarande här. Jag kommer att fortsätta att delta i diskussionen. Jag hjälper till med den tekniska delen. Jag hjälper till att säkerställa att vi lyckas migrera. ”

Vår åsikt

DeFi är ett nytt utrymme. De flesta av projekten är mycket experimentella. Det ursprungliga utrymmet hade ställts in av byggare som designade basen DeFi protokoll över en lång period. Nu kommer vi att se en våg av instrument som är gafflar för de ursprungliga DeFi-produkterna. Många av sådana nya produkter är pengar. Akta sig!

Vi tror att hela avsnittet hanterades med extrem oprofessionalism. Grundaren var arrogant och dumpades på användarna. Det är dock också ett faktum att han informerade användarna om riskerna. Det är sådana användare som valde att registrera sig för SushiSwap medvetna om riskerna kring projektet. Vår girighet att tjäna snabba pengar har gett stimulans till situationer som denna. Vår brist på förståelse för hur sådana protokoll fungerar gör det värre.

Citat: Under lanseringen sa Sushi till användarna, ”Vi litar på att $ SUSHI-spelare kommer att DYOR, läsa koden, kontrollera kontraktsdistributionerna och se till att de förstår riskerna innan de sätter några LP-tokens på spel.”Vi måste förstå att brist på regler gör det lättare för bedragare att göra exitbedrägerier. Vi hade tur den här gången!

Saker du bör ta hand om innan du investerar i ett DeFi-projekt
  • Fall inte för hög avkastning. Det är inte hållbart.
  • Förstå vad som är ett experiment och vad som är en riktig produkt.
  • Inte alla DeFi-tokens har värde. Kontrollera om det har ett verktyg och om produkten är innovativ.
  • Alla projekt med anonyma grundare har en risk.
  • Investera inte i oreviderade protokoll.
  • Projekten bör följa standarderna för decentraliserad styrning. Inga styrningsegenskaper gör en DeFi-token halvbakad. Till exempel visade @NomiChef SushiSwap som community-driven. Men under de första dagarna uppnådde det konsensus via Twitter!
Slutsats

DeFi är ett riskabelt spel. Spela det ordentligt. Läs och förstå alla parametrar. Bli av med girighet och gör alltid en riskbedömning innan du investerar. Känn dina begränsningar. Ha strikta investeringsriktlinjer. DeFi är framtiden och den kommer att växa. Det är vi som kommer att bestämma vilken rätt väg det ska gå.

Kolla in vår rapport om en faktisk DeFi exit-bluff som hände nyligen.

Referens: SushiSwap webbplats

varning
Den information som Altcoin Buzz diskuterar är inte ekonomisk rådgivning. Detta är endast avsett för utbildning och information. All information eller strategier är tankar och åsikter som är relevanta för accepterade nivåer av risktolerans hos författaren / granskarna och deras risktolerans kan vara annorlunda än din. Vi är inte ansvariga för eventuella förluster som du kan drabbas av som ett resultat av investeringar direkt eller indirekt relaterade till den information som tillhandahålls.

Gör din egen due diligence och betyg innan du gör några investeringar och kontakta din finansiella rådgivare. Vi anser att den undersökta informationen är korrekt och korrekt, men det finns ingen garanti för noggrannhet, aktualitet, fullständighet. Bitcoin och andra kryptovalutor är högriskinvesteringar, så gör din due diligence. Copyright Altcoin Buzz Pte Ltd. Med ensamrätt.

Source link