Efter ett breakout-år för decentraliserad finansiering (DeFi) har den framväxande sektorn visat att den kan hantera traditionella finansiella tjänster som utlåning, upplåning och handel med aplomb. Det har också levererat unika och mycket lönsamma finansiella instrument, såsom bevis för likviditetsbrytning. Frågan är nu, “vad kommer därefter?”

Även om det är lätt att bli sopad av all goodwill och hyperbole kring denna snabbt växande bransch, medför framgångar sina egna utmaningar. Populariteten hos DeFi har ökat press på Ethereum-nätverket. Ibland har belastningen visat sig med den genomsnittliga kostnaden för en transaktion som träffar $ 25,10 den 5 februari 2021. Så mycket som Ethereum gör ett tappert försök att stödja hela branschen, blir kostnaden för användarna alltmer oöverkomliga.

Det är en fråga som Ethereums grundare, Vitalik Buterin, är medveten om. I sin huvudtal vid CoinDesk: s “invest: ethereum economy” -händelse i oktober 2020 gav Buterin ledarskap och uppmanade kraftanvändare att anta Layer 2-skalningslösningar för att stärka nätverkets kapacitet. Samtidigt har projekt som Polygon (tidigare Matic) har gjort ytterligare framsteg. De har utvecklat sin egen Layer 2-skalning för Ethereum.

Beyond Layer 2

Utöver Layer 2-skalning finns det ett annat alternativ som ännu kan hjälpa till att uppfylla DeFi-industrins fulla löfte. Interoperabilitet eller tvärkedjeteknik underlättar överföringen av värde och information mellan separata blockchain-nätverk. Detta gör det möjligt att representera tillgångar i en blockchain på en annan, till exempel Bitcoin i Ethereum-nätverket som inslagna Bitcoin (wBTC).

Ett sätt för denna tillgångsöverföring att ske är med Hyperloop, bridge-protokollet som antogs kl PlasmaPay. Med hjälp av Hyperloop kan smarta kontrakt låsas till Ethereums ERC-20. Dessa replikeras sedan i plasmanätverket som en sidokedja. Plasma Chain är en mycket skalbar blockchain som använder en POS-konsensusmekanism för att leverera nästan omedelbara transaktioner utan nollavgifter. Om man lyckas locka användare till sin lösning kan PlasmaPay göra sitt för interoperabilitet och sektorns hållbarhet. Dessutom kan det erbjuda användarna ett sätt att undvika raketgaskostnader.

PlasmaPay-grundare
PlasmaPay Grundare: Ilia Maksimenka

Teamet bakom PlasmaPay har också utvecklats Plasma. Ekonomi, en universell plattform som kombinerar de mest populära DeFi-protokollen. Dessutom förenar det dem under samma tak.

Medan huvuddelen av protokollen är aggregerade i Ethereum-nätverket är potentialen för att flytta till nollavgiftsplasmakedjan fortfarande spännande. Under tiden rullar Plasma.Finance ut Plasma Gas Station (PGS), vilket gör det möjligt för användare att alternativt betala Ethereum-gaskostnader i stallmynt som USDT och DAI. Detta innebär större flexibilitet och större val.

Framtida – flera interoperabla blockkedjor

Att använda smarta kontrakt för att koppla tillgångar över kedjor är inte det enda sättet att uppnå interoperabilitet. Nätverk av flera interoperabla blockkedjor utvecklas på Cosmos och Polkadot, med Bloomberg nyligen utrannade den senare som en “Ethereum-mördare.” Om något är dock det sista som DeFi behöver är Ethereum död och begravd. DeFi behöver ett Ethereum som fungerar som bäst, hjälpt genom att sprida tillgångar över flera kraftfulla blockkedjor. Utöver hyperbolen finns det tillräckligt med utrymme för både ett framgångsrikt Ethereum och Polkadot.

Med ett antal utmanare, till exempel PlasmaPay och Polygon (tidigare Matic), som tävlar om att ge Ethereum en hjälpande hand och med nätverk av interoperabla blockkedjor som Polkadot och dess konkurrenter, som Comos, som får fart, kunde DeFi-sektorn ännu vara inställd på ytterligare ett fantastiskt år 2021.

Gå med oss ​​på Telegram för att ta emot fria handelssignaler.

För mer information om kryptovaluta, kolla in Altcoin Buzz Youtube-kanal.Source link