Japan kan påskynda sina planer för ett digitalt yenprojekt. Som kryptovalutor som t.ex Bitcoin expandera över hela världen, regeringar och finansinstitutioner söker efter olika sätt att konkurrera med digitala tillgångar. Den japanska centralbanken arbetar på en centralbanks digital valuta (CBDC) med en ny testfas som startade redan i april 2021.

Japans centralbank arbetar med CBDC-projekt

Vi hörde de senaste åren hur flera centralbanker arbetade med olika CBDC-initiativ. Centralbanks digitala valutor har varit ett av de mest diskuterade ämnena bland finansinstitutioner och beslutsfattare.

Enligt Takayuki Kobayashi, landets första minister för ekonomisk säkerhet, borde Japan påskynda sitt projekt för att skapa och ge ut en digital yen. En av anledningarna bakom detta förslag kan vara relaterat till att andra länder accelererar sina planer på att släppa sina egna CBDC.

Låt oss inte glömma att länder som Kina redan är i avancerade utvecklingsstadier av sina egna centralbanks digitala valutor. Detta kan vara ett hot mot Japan om det inte är redo att släppa en CBDC tillsammans med andra länder. Kina kan faktiskt släppa en CBDC så snart som nästa år om allt går som förväntat.

I grund och botten tittar Japan på Kinas geopolitiska roll och de konsekvenser som en digital CNY kan ha på ekonomin.

Andrew Sullivan, grundare och författare av AsianMarketSense.com sa om Kinas ambitioner att släppa en CBDC:

“Vilket land som helst kommer med en bra digital valuta först, kommer det sannolikt att kopieras. Och så är det snarare som att du anger grundreglerna för hur dessa kommer att fungera, framöver.”

Låt oss inte glömma att det är så det har fungerat genom åren. I grund och botten kan det finnas olika sätt på hur man släpper en CBDC. Som Sullivan sa, skulle den första CBDC troligen kopieras av andra länder, vilket redan skulle skapa en standard som införts av skaparen av denna virtuella valuta.

Kina har varit ett land som samlar in så mycket data som möjligt från medborgarna. Detta är något som andra länder som Japan inte ser som något positivt. Dessutom utkämpar Kina också ett valutakrig mot den amerikanska dollarn i regionen. Målet skulle vara att ta marknader från USD och minska dess dominans i regionen.

Slutligen, utan att lansera en CBDC, kan Japans allians med USA vara i fara. Att den amerikanska dollarn förlorar sin status som reservvaluta kan vara skadligt inte bara för USA utan också för Japan.Source link