Rubrikerna för handel med kryptovaluta tillhör dessa dagar till en rad decentraliserade plattformar, inklusive decentraliserade börser (DEX) som fortfarande använder traditionella orderböcker eller automatiserade marknadsförare (AMM) som använder sig av likviditetspooler.

Förra månadens rekordantal i termer av handelsvolym på decentraliserade börser (DEX) var iögonfallande solida: över 60 miljarder dollar i kryptotillgångar bytte händer – utan att någonsin gå igenom mellanhänder. Denna månad, enligt Defiprime, sågs redan över 40 miljarder dollar handlas, vilket tar årets totala så mycket över 155 miljarder dollar. Deras häpnadsväckande framväxt har ytterligare återupplivat idén om peer-to-peer-handel (P2P), det vill säga handel direkt mellan individer och enheter utan mellanhand. Som, om vi kommer ihåg, ingick i den allra första formella beskrivningen av Bitcoin som en ”peer-to-peer elektroniska kassasystem”.

Det räknar inte ens volymerna på andra typer av decentraliserade P2P-nätverk som Bisq och Localcryptos, eller till och med AMM på andra konkurrerande blockchain-nätverk som Polkadot och Binance Smart Chain (redan skryter 1 miljard dollar dagligen i handelsvolym.

Centraliserad handel förlorar sin glans

Eftersom användning av en DEX eller AMM kräver en ganska hög teknisk förfining, är det logiskt att förvänta sig att de handlare som använder dem inte är helt nybörjare i krypto. Snarare är det troligt att DEX-användare är erfarna kryptohandlare som har klippt tänderna på centraliserade handelsplattformar. Så förklaringen till de stigande volymerna på DEX verkar vara att handlare helt enkelt tar flyg från centraliserade plattformar och tar sina handelsaktiviteter till decentraliserade.

Och varför väljer en kund att byta till en annan tjänst trots besväret? Det är allmänt accepterat att konsumenter tål mycket besvär om utdelningen i förtrogenhet och förtroende är tillräckligt stor.

Så är det så att handlare helt enkelt tröttnar på centraliserade plattformar?

Inbrott mot personlig integritet

Tidigare år var P2P-handel mestadels centraliserad, med mellanhänder som Localbitcoins som agenter och skiljemän mellan enskilda handlare. Dessa var valet för många nykomlingar, särskilt i länder som saknade ett formellt kryptoutbyte. Under den sista kryptorallyt 2017 såg Localbitcoins rekordvolymer i delar av Latinamerika, Afrika och Sydostasien, där stora börser ännu inte hade stöd för fiat on / off-ramper.

Men även där har handelsvolymen avtagit betydligt de senaste åren, särskilt med tillkomsten av nya AML-regler som krävde en striktare aktsamhet för handlare. Näringsidkare själva skyllde på KYC-bekämpningen av P2P-utbyten – med begränsningar för overifierade eller icke-verifierade konton på Localbitcoins, till exempel, vilket gör det omöjligt för många medborgare som faller utanför KYC-stödda landlistor att använda plattformen. Efter att ha sjunkit till a 7 år låg 2020 är den en gång dominerande plattformen nu inte längre den första destinationen för människors första krypto, och den allmänna opinionen på sociala plattformar var ganska tydlig: centraliserade handelsplattformar började likna banker.

LocalBitcoin KYC

Begränsningar av handelsaktivitet, orimliga avgifter

Bortsett från de till synes frekventa hackarna och utgångsbedrägerierna på centraliserade börser genom åren blir det inte mycket bättre när man tittar på situationen med “vanliga” centraliserade utbyten med orderböcker.

I takt med att kryptovalutamarknader växer och regelefterlevnad skapar behov av strängare AML-procedurer har börser också börjat begränsa de alternativ som är tillgängliga för sina kunder. Ta till exempel Coinbase, som är ett populärt val för amerikanska kunder, som har börjat införa handelsgränser för sina kunder, baserat på olika kontonivåer och verifiering. Detta har frustrerat många användare som vill handla mer dagligen eller helt enkelt ha friheten att handla utan att hålla reda på till synes godtyckliga gränser.

Coinbase-avgifter

Detta är inte ens för att nämna höga handels- och transaktionsavgifter som näringsidkare har varit tvungna att stå med i flera år på centraliserade börser (ännu en gång ett besvär som konsumenterna är villiga att stå ut med i utbyte mot förtrogenhet och försäkran).

Frustrationer med tillgång och ägande

PayPal tillkännagav i slutet av förra året att de skulle erbjuda Bitcoin-köp möttes med förståelig spänning. När allt kommer omkring är det förmodligen en av de bredaste accepterade betalningsmetoderna online. Men när det blev klart att alternativet endast var tillgängligt för vissa konton och vissa länder (en väntelista fylldes snabbt), uppenbarade åsikterna naturligtvis.

Sedan visade det sig också att du inte faktiskt ägde Bitcoin köpt med PayPal, och kunde faktiskt inte ta ut Bitcoin (du kunde bara sälja tillbaka det till PayPal), optimism vände sig till kritik. Faktum är att många centraliserade börser fungerar på samma sätt: kunderna äger faktiskt inte Bitcoin eller de privata nycklar som är associerade med dem, vilket skapar en helt annan fråga i krypto, vilket besegrar hela syftet med oberoende finansiering.

PayPal Crypto
Decentraliserade börser och P2P-handel: cryptos nya värld

Under tiden har decentraliserade plattformar intensifierat sitt spel de senaste åren, särskilt med tillkomsten av så kallade “DeFi” eller decentraliserade finansprotokoll och nätverk, där majoriteten av P2P-handel sker.

Medan centraliserade plattformar brukade vara den enda platsen för att få tillgång till krypto med fiat, nu är DeFi-plattformar som Eidoo och PlasmaPay tillhandahålla ett direkt sätt för användare att köpa och sälja krypto med kort- och bankkonton.

Professionella handlare som tidigare stannade på centraliserade plattformar eftersom DEX inte hade mer avancerade verktyg som begränsningsorder eller sofistikerad analys är nu mer benägna att kolla in DEX som PlasmaSwap och Bamburelä, som bygger infrastrukturen för att tillåta begränsningsorder som Stop Loss och Take Profit swappar.

Naturligtvis betyder detta inte att centraliserade börser inte kommer att ha någon plats – användare frågar fortfarande om listningen av DEX-token på CEX, och de har likviditet och enkelt att köpa, så tydligt har de fortfarande sitt överklagande. Å andra sidan ökar medvetenheten om DEX-fördelar och moderna alternativ är qsnabbt fånga upp funktionerna som gjorde deras centraliserade motsvarigheter så populära.

Coinbase Liqudity

Bör decentraliserade plattformar som PlasmaFinance och 1 tum uppnå vad de tänkte göra – bli ännu bättre, enklare och mer pålitlig att använda än centraliserade alternativ – då skulle det inte vara förvånande om vi ser trendtabellerna vända de närmaste åren.

Source link