Kryptovalutamarknaden har sett expansionen av olika virtuella valutor. Vissa av dessa digitala tillgångar kallas stablecoins. Du kanske har hört talas om dem under de senaste åren, eftersom de blev en viktig del av hela kryptoekosystemet, men vet du skillnaderna mellan dem? Vet du varför de kallas stablecoins? Vet du skillnaden mellan stablecoins och kryptovalutor?

I den här guiden kommer vi att dela med dig av all information om stablecoins och varför de är mycket viktiga för kryptovalutamarknaden. Dessutom kommer vi att gå igenom de mest populära stablecoins som finns tillgängliga just nu och varför du bör känna till dem innan du bestämmer dig för att börja investera i digitala valutor.

Vad är Stablecoins?

Vi är alla vana vid Bitcoin (BTC) och andra virtuella valutor vars pris fluktuerar hela tiden. Faktum är att Bitcoin kan röra sig med 20 % på bara några timmar. Detta är något som kan anses vara ett problem för många. Det finns dock alternativa virtuella valutor som kan användas för att undvika dessa stora prisfluktuationer.

Stablecoins är virtuella valutor som har sitt pris kopplat till en fiat-valuta. Trots att vi vet att fiat-valutor är inflationsdrivande, fluktuerar deras pris inte lika mycket som priset på virtuella valutor. Låt oss inte glömma att några av de största kryptovalutorna har ett begränsat utbud och priset fungerar som det enda sättet att reglera utbud och efterfrågan.

Stablecoins har istället ett stabilt pris i fiat-termer. Till exempel är 1 USDT/BUSD/DAI/USDC mer eller mindre lika med 1 USD. Det kan finnas några små skillnader i priset, men det bör vanligtvis hålla sig nära $1. Detta gör att investerare kan behålla sina pengar i virtuella valutor och njuta av fördelarna med digitala tillgångar men utan att behöva utsättas för enormt stora prisfluktuationer dagligen.

På kryptovalutamarknaden finns det flera stablecoins som för närvarande är tillgängliga för investerare som vill förvalta sina digitala tillgångar utan att behöva oroa sig för prisfluktuationer. Men det finns vissa skillnader mellan stablecoins. I de flesta fall fungerar stablecoins med ett företag som lagrar den underliggande tillgången (USD) och utfärdar tokens.

Nästa avsnitt kommer att ge dig alla detaljer du bör veta om de största stabila virtuella valutorna i kryptovalutabranschen.

Tether (USDT)

Tether (USDT) är det största och mest populära stabila myntet på kryptovalutamarknaden. Det har ansetts vara standard stablecoin fram till för några år sedan då andra stablecoins dök upp på kryptovalutamarknaden.

Detta var det första stablecoin som släpptes till kryptovalutamarknaden och det blev en mycket viktig aktör under de senaste åren. Faktum är att när kryptovalutabörser kämpade för att få banktjänster, var Tether den digitala valutan som användes av handlare för att hantera digitala valutor. Istället för att förlita sig på USD för att handla med Bitcoin och andra digitala tillgångar använde handlare Tether, som erbjöd stabilitet och även möjligheten att handla med sina virtuella favoritvalutor.

Stack av fyra silver Tether (USDT) mynt som ligger på den svarta bakgrunden. 3D-rendering

Tether påverkades dock av FUD eftersom företaget som utfärdade dem iFinex har anklagats för att inte ha den nödvändiga USD för att backa upp all USDT i omlopp. Denna situation påverkade kort kopplingen av detta stablecoin. Ändå var FUD helt enkelt det: FUD. Företaget bakom Tether har redan bevisat att de har de nödvändiga medlen för att backa upp all USDT på marknaden.

Nuförtiden är Tether det största stabila myntet i världen. Enligt uppgifter som delas av Coingecko, USDT är den fjärde största virtuella valutan i världen efter Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) och Binance Coin (BNB). Den har också en marknadsvärdering på 77 miljarder dollar. Under en kort period kunde denna virtuella valuta nå den tredje platsen på marknaden.

Var kan man köpa Tether?

Människor kan ha olika anledningar att köpa Tether. I vissa länder används USDT som ett alternativt sätt att få tillgång till en relativt stabil valuta (som US Dollar). Men handlare behöver det för att kunna engagera sig i olika marknadsaktiviteter och handelsplattformar. Under flera år var det svårt att hitta kryptovalutabörser som stödde fiat-valutor, därav behovet av att lita på USDT.

Nuförtiden erbjuder de flesta kryptovalutabörser enkel tillgång till USDT. Detta är verkligen en av de mest likvida kryptovalutorna på marknaden. Det betyder att det är möjligt att hantera stora mängder Tether utan att behöva oroa sig för att flytta marknaden eller påverka dess pris.

Dessutom är USDT-handelsvolymen mycket fördelad över olika börser, vilket visar hur utbrett detta stablecoin blev. Binance, HitBTC och Crypto.com är bra plattformar genom vilka användare kan köpa USDT och andra virtuella valutor. I vissa fall kommer användare att kunna köpa USDT direkt med fiat-valutor som USD, BRL, TRY, EUR, ARS, AUD och många andra.

USDT skulle låta användare få tillgång till ett brett utbud av handelspar. Faktum är att de flesta av handelsparen i några av de största börserna vanligtvis bildas av USDT. Därför, om du har USDT, kommer du att kunna få tillgång till en mängd olika mynt på kryptomarknaden.

USD-mynt (USDC)

Låt oss nu fokusera på USD Coin (USDC), kryptovalutan som lanserats av Circle. Detta anses vara ett fullt reserverat fiat-backed stablecoin. Detta mynt skapades för några år sedan på grund av Tethers FUD och hur det påverkade Tethers trovärdighet. Marknaden insåg faktiskt att det inte fanns något alternativ till Tether. Det är därför andra stablecoins skapades, ett av dem var USD Coin.

USD Coin antogs av stora institutioner och investerare som ville få tillgång till en säker och FUD-fri virtuell valuta på marknaden. Det var här USD Coin ledde jämfört med USDT, som var involverat i olika juridiska frågor. Trots det tog USD Coin många år för att nå sin nuvarande marknadsvärdering.

USDC stablecoins

Coinbase Pro var en av de första börserna som bestämde sig för att använda USD Coin istället för USDT. Denna kryptovalutabörs, en av de största i världen, arbetar med USDC- och USD-handelspar. Denna plattform förlitar sig också på andra fiat-valutor för att erbjuda lösningar till användare, men inte på USDT.

Vid tidpunkten för att skriva denna artikel är USDC den 8:e största kryptovalutan i världen. Den har ett börsvärde på 42 miljarder dollar och det är redan en av de största kryptovalutorna efter Bitcoin, Ethereum, Binance Coin, Tether, Solana (SOL), Cardano (ADA) och Ripple (XRP). Detta visar att det har skett en tydlig expansion av USD Coin de senaste åren. Det är dock fortfarande långt ifrån att nå Tether.

Var kan man köpa USD Coin?

Som det händer med Tether är det möjligt att köpa USD Coin på olika kryptovalutabörser runt om i världen. Det är dock också möjligt att se att antalet plattformar som stöder USDC är något mindre än de börser som tillåter användare att handla med Tether.

Binance, Crypto.com, Kraken, KuCoin och Coinbase Pro är några av kryptovalutabörserna som låter dig köpa och hantera USDC utan problem. Vi ser också att USDC används på decentraliserade finansplattformar (DeFi), vilket betyder att det finns i olika DEX som Uniswap.

Användare som vill köpa USDC med DEX skulle dock kräva ytterligare erfarenhet av hur man hanterar digitala valutor. Centraliserade börser är vanligtvis det bästa sättet för investerare att köpa USDC. DeFi-protokoll används av olika användare som vill få tillgång till ytterligare lösningar på kryptovalutamarknaden.

Det skulle vara bra att köpa USD Coin på de börser som har störst likviditet och på de som har fiat-gateways. På så sätt skulle det vara möjligt för dig att få tillgång till denna virtuella valuta på ett snabbt och enkelt sätt. Faktum är att du kanske kan köpa USDC med USD eller andra fiat-valutor med bara några enkla steg.

Binance USD (BUSD)

Det finns olika typer av stablecoins. Binance USD är ett av de första stablecoins som släpps av en kryptovalutabörs och nå en stor adoption på kryptovalutamarknaden. En av de intressanta sakerna med Binance USD är att detta är det stablecoin som används på Binance ekosystem.

Trots det används det tillsammans med andra stablecoins som USDC, DAI, USDT och andra. Binance har också lagt till ett stort antal handelspar till denna virtuella valuta, vilket innebär att användare inte bara skulle kunna använda den för att handla med andra digitala valutor utan också engagera sig i andra aktiviteter.

BUSD stablecoins

Binance Smart Chain (BSC) ekosystem har också växt under de senaste åren. Det har också lagt till stöd för andra stablecoins. Ändå är Binance USD fortfarande det mest använda stabila myntet i dessa DeFi-protokoll som har expanderat de senaste åren.

Denna virtuella valuta skulle sedan användas mest på Binance-ekosystemet som inkluderar Binance Smart Chain och dess kryptovalutautbyte. Men det finns andra initiativ som redan börjar förlita sig på olika virtuella valutor, inklusive Binance USD stablecoin.

Just nu är Binance USD en av de 20 största kryptovalutorna i världen. Detta mynt är den 16:e största digitala valutan och det har ett börsvärde på 14,85 miljarder dollar.

Var kan man köpa Binance USD?

Det bästa sättet att köpa Binance USD är Binance-börsen. Denna kryptovalutaplattform låter dig köpa BUSD med olika fiat-valutor och genom olika betalningsmetoder. Användare kan betala med en banköverföring, med betal- eller kreditkort, eller så kan de enkelt köpa mynten till andra användare via en P2P-plattform.

Du kan också köpa Binance USD med hjälp av andra kryptovalutabörser som PancakeSwap, det största DeFi-protokollet som körs ovanpå Binance Smart Chain. Att köpa BUSD med PancakeSwap är svårare och kräver att användare hanterar BSC-20-tokens, som endast körs på Binance Smart Chain-plattformen. Det är därför det kan vara bättre för investerare att direkt använda Binance-börsen för att få tillgång till denna virtuella valuta.

Det finns också några andra mindre börser som stöder Binance USD. De flesta av de största kryptohandelsplattformarna föredrog dock att inte erbjuda handelstjänster för BUSD. Detta beror på att de är konkurrenter. Dessa mindre börser som stöder Binance USD är inte lika erkända som Binance, Coinbase eller Kraken, därför kan det vara mycket viktigt för investerare att se till att dessa plattformar är säkra och inte haft några problem med uttag under de senaste åren.

DAI (DAI)

Slutligen har vi DAI, ett annat stabilt mynt som håller sitt pris knutet till den amerikanska dollarn. Detta stablecoin är mer flyktigt än de tidigare eftersom det är helt beroende av ett unikt algoritmiskt system som reglerar det totala utbudet av DAI-tokens.

Om efterfrågan på DAI sjunker, minskar utbudet. Om efterfrågan på DAI ökar, så växer DAI-utbudet. Denna metod har framgångsrikt implementerats under de senaste åren och den kunde erbjuda lösningar till ett stort antal kryptovaluta-investerare från hela världen.

DAI logotyp Stablecoins

Dessutom minskar detta avsevärt det förtroende som finns för tredje part. Det finns inget behov av att lita på en finansiell institution som innehar pengar för kunders räkning. DAI är faktiskt helt decentraliserat och förlitar sig på fördefinierade regler som hjälper DAI att hålla sitt pris stabilt och så nära $1 som möjligt.

På grund av denna anledning är DAI just nu den 23:e största virtuella valutan i världen med ett totalt börsvärde på över 9 miljarder dollar. Detta är mycket positivt för den virtuella valutan då det visar att det också är möjligt att erbjuda stabila och pålitliga lösningar utan att behöva lita på tredje part som börser, banker eller andra finansiella institutioner.

Var kan man köpa DAI?

För tillfället kan användare köpa DAI på de flesta internationella börser som Binance, Coinbase, Kraken, KuCoin, Coinex och Bitfinex, bland andra. Denna virtuella valuta är också tillgänglig på decentraliserade börser, vilket gör det möjligt för användare som innehar DAI att engagera sig i olika DeFi-lösningar som skulle låta dem få tillgång till finansiella tjänster.

Handelsvolymen för denna virtuella valuta har också fördelats på många olika plattformar. Detta visar att det inte finns några börser som har ett stort utbud av DAI eller som så småningom kan manipulera priset. Det finns faktiskt en stor distribution av DAI över olika börser och ekosystem inom kryptoindustrin.

Det bästa för investerare som letar efter nya möjligheter att köpa DAI är att använda redan etablerade börser som skulle kunna erbjuda bättre lösningar till användarna. Du kan till exempel köpa DAI direkt med betal- eller kreditkort eller göra en banköverföring på några sekunder.Source link