Bitcoin är världens största kryptovaluta, men det saknar stöd för smarta kontrakt. Genom att integrera direkt med Bitcoin -nätverket kan Internetdatorn låsa upp denna likviditet samtidigt som smarta kontrakt utökas, stödja nya DeFi -implementeringar och dapp -scenarier.

ICP -gemenskapen nyligen godkänt av ett motionförslag för att påbörja Bitcoin -integrationsuppdateringen kommer att göra det möjligt för smarta kontrakt på Internetdatorn att skicka och ta emot bitcoin (BTC).

Så … varför spelar det någon roll?

Det betyder att BTC -transaktioner som görs mellan Internetdator smarta kontrakt, som protokollet kallar “kapslar”, kommer att ske på Bitcoin blockchain. Detta är inte insvept bitcoin (WBTC), konverteringen till en ERC20 -token som kan användas på Ethereum – det är riktiga BTC -transaktioner som äger rum direkt på Bitcoin -nätverket.

Ännu viktigare, eftersom dessa behållare kan hålla Bitcoin -adresser, kan transaktionerna göras utan att behöva lita på en tredje part.

För att använda bitcoin i smarta kontrakt krävs för närvarande att användarna överför det till Ethereum-eller en av de så kallade “Ethereum-mördare” smarta kontraktsblockchains som Avalanche, Cardano och Binance Smart Chain-med hjälp av insvept bitcoin. Tvärkedjeprotokoll gör samma sak för en mängd olika kryptovalutor.

Det är ett problem, eftersom det kräver att användare gör något motsatsen till grundtanken om tillförlitlig blockchain -teknik: lita på betrodda mellanhänder som kallas broar.

Skakiga broar

För närvarande finns det två alternativ för att göra en bitcoin -transaktion via smart kontrakt. Den första är att sälja den på en börs för eter eller en annan ERC-20-token, göra transaktionen och sedan sälja dessa tokens för bitcoin. Det andra alltmer populära alternativet är att förlita sig på en bro, eller “cross-chain” -protokoll, som omsluter bitcoin eller någon annan token du vill använda på en annan blockchain.

Bridge -protokoll är i huvudsak vårdnadshavare som säger, “Skicka din bitcoin till oss, så lånar vi dig lite inpackad bitcoin för användning på Ethereum” eller på en annan blockchain som använder Ethereum Virtual Machine för att driva smarta kontrakt. När användare vill ta ut pengar byter de sedan ut den inlindade bitcoin mot sin riktiga bitcoin.

Allt detta omslag är beroende av pålitliga mellanhänder – vilket innebär att det kan gå fruktansvärt fel.

Se till exempel det senaste Poly Network -hacket i augusti. Bryggprotokollet för bitcoin och andra ERC-20-tokens attackerades av en hackare som kunde tömma 612 miljoner dollar i olika tokens som de höll i förtroende för användare, vilket tvingade den att stänga sina kryptovaluta-broar. Även om hackaren var trevlig nog att återvända till allt, anses hacket vara den enskilt största stölden av kryptovaluta någonsin.

Tyvärr är tvärkedjebroar i sig sårbara. Inför Poly Network -hacket hackades broprotokollen ChainSwap och AnySwap, med flera miljoner dollar i tokens stulna. I september var pNetwork rånade för cirka 12 miljoner dollar i bitcoin insvept som pBTC.

Ett annat tillvägagångssätt

Internetdatorn kringgår helt och hållet broar för bitcoin. Dess transaktioner sker på Bitcoin -blockchain – varken data eller token lämnar den.

“Du kan skriva smart kontraktslogik på Internetdatorn som faktiskt kommer att flytta bitcoin på Bitcoin -nätverket”, sade Dfinity -grundare och chefsforskare Dominic Williams i en video som diskuterar uppdateringen, kallar funktionen “utomordentligt spännande.”

Dfinity ser Internet -datorn som den tredje stora innovationen inom blockchain.

“Först introducerade Bitcoin traditionell kryptovaluta, som spelar rollen som digitalt guld 2009. För det andra lade Ethereum till smarta kontrakt så att digitalt guld kunde användas i decentraliserade finansiella system”, förklarade Williams med hänvisning till DeFi.

“Nu introducerar internetdatorn en oändlig blockchain med den hastighet, kapacitet och användbarhet som krävs för att ombilda allt i kedjan”, tillade han och noterade att kapsel smarta kontrakt kan tjäna HTTP-förfrågningar och interaktivt innehåll. “Det är en blockchain som ger sömlös och gränslös kapacitet för värd smarta kontrakt. Det skapar världens första webbhastighets, webbserverande, offentliga blockchain-nätverk, som kan öka kapaciteten med efterfrågan. ”

Eftersom nätverket kan skalas på obestämd tid och köras med webbhastighet, kan det vara värd för valfritt antal kapsel smarta kontrakt-och därmed vilken mängd data-som är helt on-chain. “Dessutom kan det köra dem samtidigt”, konstaterade Williams, “vilket innebär att det kan bearbeta hur mycket beräkning som helst. Det betyder att du kan skapa dapps som skala. ”

Påverkan för DeFi-dappar skulle vara långtgående. Med Bitcoin -integrationen sa Williams: “Jag tror att vi kommer att se några extraordinära tillämpningar av kombinationen som kommer fram mycket snabbt.”

Även om det finns många fördelar med att integrera Bitcoin – protokollets baskod är stabil och dess massiva likviditet gör den värdefull – Internet -datorn stannar inte där. En föreslagen Ethereum -integration är också på sin färdplan.

Läs inte mycket i beslutet att börja med Bitcoin, säger Lomesh Dutta, Dfinitys VP för tillväxt. Den största anledningen till att vänta med att integrera Ethereum är att Ethereum-utvecklare arbetar för att byta till ett mer skalbart bevisningssystem.

Att integrera med Ethereum är mycket viktigt, sa Williams, eftersom det betyder att Ethereum smarta kontrakt kommer att kunna arbeta med smarta kontrakt på Internet -datorn och vice versa.

Lita inte på någon

Internetdatorn är också 100% maskinvarudegrerad, speciellt utformad så att den inte kan köras på virtuella värdnoder.

“Det finns inget som heter en riktig dapp utanför Internet -datorn”, hävdade han och noterade att de främre ändarna på de flesta dapps är värd i molnet, vanligtvis av Amazon Web Services. Det betyder att det finns ett AWS -konto med någons namn på, vilket i sin tur betyder att det finns någon du måste lita på.

“För mig är det ganska dåligt,” sa Williams.

Enligt till Thomas Locher, seniorforskare i Dfinity och författare till Bitcoin -integrationsförslaget, finns det en sak att vara medveten om med Internet Computer smarta kontrakt. Vissa kapslar skapas och drivs av en handkontrollant som kan skriva om smartkontraktets logik, ändra kontraktet efter det att det skapats, vilket inte kan göras med Ethereum smarta kontrakt eller autonoma, oföränderliga kapsel smarta kontrakt på Internetdatorn.

I praktiken, innan användare skickar sina medel, måste de bekräfta om behållaren är autonom eller en kontroller som de kan lita på.

Lösningen, noterade Locher, är att verifiera att ”det finns ingen kontroller. För när du väl har tagit bort den handkontrollen är det [the autonomous canister smart contract] är väldigt likt ett Ethereum smart -kontrakt. ”

Vem behöver webben?

Ytterst ser Williams internetdatorn producera vad han kallar “blockchain singularitet.” Integrering med Bitcoin är ett stort steg mot den visionen.

“Låt oss bygga om allt med smarta kontrakt på internetdatorn”, säger Williams, “som körs på ett offentligt nätverk, manipuleringssäkert och ostoppbart.”

Source link